Kamado gebruiken in de winter?

De kamado wordt doorgaans gebruikt in de zomer met lang tafelen tot ver in de avond. Maar, wist je dat een winterbarbecue ook erg leuk en lekker is? Sterker nog, bij ons is het al jaar en dag een onderdeel van ons kerstdiner en voor de snacks met oud & nieuw. De combinatie van heerlijke geuren en de gezelligheid rond de vuurkorf met glühwein of een heerlijk biertje maakt elke winterbarbecue een feestje om naar uit te kijken. En toch…wordt het nog niet vaak gedaan; Vragen zoals kan mijn kamado wel tegen de kou? Hoe zit ik met de temperatuurbeheersing? Hopelijk kunnen we deze vragen voor jou beantwoorden.

De kamado gebruiken in de winter

In het kort, je Kamado kan gewoon buiten blijven staan, maar gebruik sowieso een hoes voor de kamado als je hem niet gebruikt dit voorkomt dat er regen en sneeuw in de pit komt. Als je een kamado-grill hebt, plaats dan iets tussen de deksel en de basis en zet hem een ​​beetje open. Als je het grilldeksel op een kier zet, is het nodig om een ​​afdekking voor de grill te hebben, anders krijg je regen en sneeuw direct in de put en dat wil je natuurlijk niet hebben want bevriezend water zet uit en kan dus voor problemen zorgen. Bij hoge vochtigheid en temperaturen onder het vriespunt zal de deksel bevriezen en kun je hem niet openen zonder de afdichting van de deksel te beschadigen. Dit kan je oplossen door de kamado aan te steken via de onderste luchtopening wanneer er nog wat kolen in zitten waardoor het keramiek warm wordt en de kamado open kan zonder de afdichting te beschadigen.

Het duurt overigens ook veel langer om je kamado op temperatuur te krijgen dan normaal. Bij gebruik van een keramische grill is het vaak moeilijker om de temperatuur te verlagen nadat deze te hoog is geworden. In de winter is het juist moeilijker om de temperaturen op te krikken. Wij adviseren om als volgt aan de slag te gaan:

  • Gebruik iets meer houtskool dan normaal.
  • Start de kamado door de houtskool zoals gewoonlijk aan te steken.
  • Sluit het deksel pas als je veel kolen ziet branden.

De temperatuur verlagen is een stuk gemakkelijker bij koud weer. We raden je dan ook om aan om je doeltemperatuur iets te overschrijden en deze vervolgens te laten afkoelen in plaats van andersom. Tip, doe in de zomer precies het tegenovergestelde.

Tips voor een winterbarbecue met de kamado

  • Verwacht langere grilltijden
  • Open de deksel niet onnodig, want door de koude lucht daalt de temperatuur en duurt het veel langer om weer op te warmen
  • Als je een waterpan gebruikt, vul deze dan met kokend water in plaats van koud water
  • Gebruik een thermometer waarmee je op afstand de vlees- en grilltemperatuur kan bijhouden.
  • Bij harde wind is het een goed idee om je grill een beetje te beschutten. De wind zal ervoor zorgen dat er meer koude lucht door de onderste luchtopening stroomt en temperatuurveranderingen veroorzaken die moeilijk te beheersen zijn.

Wat zeggen de fabrikanten over koken in de winter?

Big Green Egg

JE KUNT koken in elk seizoen, bij elk weertype … zelfs in de regen of sneeuw

Dankzij de hoogtechnologische keramieksamenstelling is een Big Green Egg bestand tegen extreme temperatuurverschillen en kan hij de interne temperatuur onafhankelijk van het weer behouden. U zult merken dat u uw Big Green Egg het hele jaar door gebruikt. Wil je midden in de winter een perfect geroosterde kalkoen … geen probleem!

Laat een ongebruikte Big Green Egg echter niet openstaan ​​of met de dop eraf, en laat nooit regen of sneeuw in een ongebruikte Big Green Egg komen. Mocht de binnenkant van een Big Green Egg nat worden, droog hem dan helemaal af, steek dan een kleine hoeveelheid houtskool aan en laat de Big Green Egg heel geleidelijk opwarmen tot niet meer dan 350 ° F / 177 ° C om alle resten of vocht langzaam weg te branden.

Bron: Vertaald van https://biggreenegg.com/first-timer-tips/

Kamado Joe

Helaas verteld Kamado Joe hier niets over op hun website, maar een korte zoektocht op het internet wijst uit dat ook Kamado Joe zonder problemen tegen de kou kan.