Een kamado bbq kopen kan een behoorlijke uitgave zijn, zekers als je nog geen ervaring hebt met dit soort type barbecues. Hoewel de meeste kamado’s er hetzelfde uitzien, is er meer aan dan alleen een zware, eivormige barbecue. Dus hierbij een handig overzicht waar je op moet letten bij het kopen van de beste kamado die voldoet aan jouw wensen:
- Materiaal – Keramiek is over het algemeen de gouden standaard als het gaat om de beste kamado’s. Met uitstekende warmte-opslag, duurzaamheid en geen kans op roest, is dit wat je kamado moet hebben. Als je de kamado echter veel verplaatst, geef je misschien de voorkeur aan een metalen exemplaar die lichter is en minder snel barst als hij valt.
- Constructiekwaliteit – Een kamado met dikkere wanden is in eerste instantie misschien duurder, maar ze bieden ook een beter warmtebehoud, dus verbruiken minder brandstof en zijn duurzamer om langer mee te gaan. Kijk wel uit voor goedkope metalen fittingen die kunnen roesten en schrijnwerk dat niet goed afdicht.
- Stevigheid – De beste kamado’s zijn zwaar, dus zoek naar iets met een sterke basis, scharnieren en vergrendelingen zodat je lang kan genieten van je aankoop.
- Kwaliteitsmeters – Thermometers van slechte kwaliteit kunnen onnauwkeurige en inconsistente meetwaarden geven waardoor het moeilijk te begrijpen is waarom je low en slow gerechten niet goed gaart of je pizza die een knapperige korst mist.
- Voldoende kookruimte – Niet genoeg ruimte hebben om een rek met ribben, tri-tip of borst te koken is natuurlijk lastig en kan irritatie geven als je net je kamado hebt gekocht. Denk dus goed na over welke stukken vlees je wilt koken en voor hoeveel mensen je gaat koken.
- Werkruimte – Ben je van plan om je kamado in een buitenkeuken te bouwen? Of gebruik je het vrijstaand? Overweeg ook hoeveel ruimte je nodig hebt om keukengerei, sauzen, kruiderijen en een vertrouwde drank in de buurt te laten terwijl je aan het koken bent.
Voor en nadelen van een kamado BBQ
Om je keuze wat makkelijker te maken hebben wij voor jou de voor- en nadelen op een rijtje gezet die jou kunnen helpen bij jouw keuze voor de beste kamado aanbieding.
€329,00
€499,00
€1.399,00
€2.199,00
Voordelen van een kamado BBQ
- Veelzijdige barbecue die kan worden gebruikt om te grillen, roken en bakken
- Relatief eenvoudig te gebruiken in vergelijking met sommige andere soorten barbecues
- Geweldige warmteverspreiding voor gelijkmatig koken
- Biedt uitstekende isolatie om de warmte-absorptie en straling te maximaliseren, zodat het handhaven van de perfecte temperatuur relatief eenvoudig is
- Gebruikt over het algemeen minder brandstof dan andere barbecuetypen vanwege de efficiënte warmteabsorptie
- Ideaal voor het koken in de winter en / of koudere klimaten omdat ze warmte goed vasthouden
- Gemaakt van hoogwaardige, duurzame materialen die minder gevoelig zijn voor roest
- Gemakkelijk schoon te maken
- Minimaal onderhoud vereist
- Geschikt voor kleinere buitenruimtes
- Kan worden ingebouwd in buitenkeukenopstellingen
Nadelen van een kamado BBQ
- Kamado’s bieden niet dezelfde hoeveelheid kookruimte als sommige grotere barbecues
- Je hebt minstens 15 minuten nodig om de dikke keramische muren op te warmen, wat langer is dan de wachttijd met bijvoorbeeld een gasbarbecue
- Kamado’s hebben veel tijd nodig om af te koelen, dus het is belangrijk dat je je doeltemperatuur niet overschrijdt
- Zelfs kooktemperatuur betekent dat je niet kunt profiteren van verschillende hittezones om vlees tegelijkertijd langzaam te koken en dicht te schroeien
- Ze zijn zwaar en moeilijk te verplaatsen
- Keramiek kan gemakkelijk barsten als het valt of wordt omgestoten
- Optionele accessoires dragen bij aan de veelzijdigheid van het kopen van een kamado, maar dragen ook bij aan de kosten
- Kan gevaarlijke flashbacks creëren waarbij een zuurstofarm vuur plotseling kan ontbranden wanneer de deksel wordt geopend. Zorg ervoor dat je ventilatieopeningen opent en / of het deksel langzaam opent om dit te voorkomen