Hoewel het in het begin misschien een hele klus lijkt, is het regelen van de temperatuur van je Kamado eigenlijk vrij eenvoudig. Er is natuurlijk een leercurve, maar met een beetje oefening – en wat instructie – kun je gemakkelijk de temperatuur bereiken en behouden die je zoekt.
Wat heb je nodig:
- Houtskool
- Houtwokkel / elektrische starter
Stappen om de temperatuur te beheersen van je kamado
STAPPEN OM DE TEMPERATUUR TE CONTROLEREN
- Zorg ervoor dat de koepel gesloten is en dat de bovenste ventilatieopening volledig geopend is.
- Na het aansteken van de houtskool, laat je Kamado op natuurlijke wijze opwarmen totdat je binnen 25 graden van je doeltemperatuur komt.
- Sluit de bovenste ventilatieopening totdat deze slechts 1/4 van de weg open is.
- Wacht een minuut, controleer de temperatuur.
- Sluit / open de bovenste ventilatie om de temperatuur te verlagen / verhogen.
STAPPEN OM LAGE TEMPERATUREN TE BEREIKEN
- Voor rooktemperaturen, ongeveer 110 graden, begin je met slechts één gebied met houtskool.
- Laat de bovenste ventilatie 1,5 cm open en de tochtdeur 5cm open, zorg wel dat de koepel gesloten is.
- Wacht nu! Het kan ongeveer 45 minuten duren om op temperatuur te komen, maar het is perfect voor langzame kookperiodes.
AANVULLENDE TIPS
Gebruik kwalitatieve houtskool voor schroeien op hoge temperatuur. Houtskool kan doorgaans minstens twee keer worden aangestoken.
Het is een stuk eenvoudiger om de temperatuur te verhogen dan om hem te verlagen, dus let op!